X

Ψωρίαση

Γράφει ο Βασίλειος Χρυσοχέρης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος & επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση δερματοπάθεια που προσβάλει το 2% περίπου του πληθυσμού. Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται το ίδιο συχνά, ενώ 2 τύποι είναι χαρακτηριστικοί:
-Τύπος Ι: πρώιμη έναρξη, συνήθως στην εφηβική ηλικία, με βαρύτερη πρόγνωση και θετικό οικογενειακό ιστορικό
-Τύπος ΙΙ: Όψιμη έναρξη, ηπιότερη κλινική εικόνα, χωρίς θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Ποια είναι η χαρακτηριστική εικόνα της ψωρίασης;

Χαρακτηριστική εικόνα της ψωρίασης είναι η ερυθηματώδης πλάκα με έντονη υπερκεράτωση (πάχυνση της επιδερμίδας),λόγω του υπερπολλαπλασιασμού των κυττάρων του δέρματος με κύρια εντόπιση σε αγκώνες, γόνατα, τριχωτό κεφαλής, γεννητική περιοχή αλλά δευτερευόντως σε οποιοδήποτε άλλο σημείο.

Η ψωρίαση επίσης μπορεί να προσβάλει τις αρθρώσεις προκαλώντας την λεγόμενη ψωριασική αρθρίτιδα αλλά και τα νύχια δημιουργώντας μια επιπλέον ψυχολογική επιβάρυνση του ατόμου.

Ποιοι είναι οι ενοχοποιητικοί παράγοντες για την ψωρίαση;

Παρότι γνωρίζουμε το γενετικό υπόβαθρο της νόσου, υπάρχουν εκλυτικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ή την επιδείνωση της ψωρίασης όπως μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη, κάποια φάρμακα, το στρες, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Στους ψωριασικούς ασθενείς δεν πρέπει να ξεχνάμε την ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών αυτών που πολλές φορές είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα περίμενε κανείς κρίνοντας απλώς και μόνο από την κλινική της βαρύτητα. Η σημερινή πίεση και το καθημερινό άγχος έχει επιβαρύνει πάρα πολύ τους ασθενείς με ψωρίαση.

Πώς εκδηλώνεται η ψωρίαση;

Σε πολλές περιπτώσεις η ψωρίαση εκδηλώνεται μετά από καταστάσεις έντονου άγχους. Η υπερβολική ψυχολογική πίεση που οφείλεται κατά βάση στην οικονομική πίεση των ημερών μας έχουν πυροδοτήσει την εκδήλωση ψωρίασης και έχουν αυξήσει τα περιστατικά των υποτροπών.

Επιπλέον, η ίδια η παθολογική κατάσταση προκαλεί ψυχολογική πίεση, καθώς το δέρμα παίζει ουσιαστικό ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι ορατές βλάβες ιδιαίτερα στα χέρια και στο πρόσωπο μπορεί να βλάψουν την εικόνα που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του και να τον οδηγήσουν στο άγχος και την κατάθλιψη.
Λόγω, λοιπόν, των παραπάνω δείκτες μέτρησης της σοβαρότητας της ψωρίασης εκτός από την προσβεβλημένη επιφάνεια σώματος(BSA) και τον δείκτη έκτασης και σοβαρότητας της ψωρίασης (PASI),αποφασίστηκε και ο συνυπολογισμός του δείκτη αξιολόγησης της ποιότητας της ζωής(DLQI) των ασθενών. Όλα αυτά είναι κρίσιμης σημασίας για τον καθορισμό της θεραπευτικής αγωγής.

Ποια είναι η θεραπεία κατά της ψωρίαση;

Η θεραπεία κατά της ψωρίασης ουσιαστικά αποτελείται από 3 μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι τοπικές θεραπείες, παραγόντων όπως τα κορτικοστεροειδή, αναστολείς καλσινευρίνης κ.ά. που εφαρμόζονται κατευθείαν στην πάσχουσα περιοχή σε μορφή είτε γέλης είτε αφρού ή κρέμας είτε αλοιφής και αφορά ασθενείς με ήπια έως μέτρια ψωρίαση.

Οι παλαιότερες συστηματικές συμβατικές θεραπείες που περιέχουν συστατικά όπως κυκλοσπορίνη,ρετινοειδή είναι φάρμακα με καλή ανταπόκριση αλλά λόγω της καταστολής του ανοσοποιητικού που επιτυγχάνεται προκαλεί παρενέργειες με αποτέλεσμα την μη χορήγησή τους για μεγάλο διάστημα.

Είναι αποτελεσματικές οι βιολογικές θεραπείες κατά της ψωρίασης;

Η θεραπευτική φαρέτρα της ψωρίασης έχει εμπλουτιστεί την τελευταία 10ετία με την έλευση νέων στοχευμένων θεραπειών, των βιολογικών παραγόντων. Τα εν λόγω φάρμακα είναι αποτέλεσμα της καλύτερης κατανόησης των παθογενετικών μηχανισμών στους οποίους οφείλεται η ψωρίαση. Τα βιολογικά φάρμακα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα που επέφερε η πρόοδος της ιατρικής στον τομέα της θεραπείας.

Η επιτυχία τους οφείλεται στην εξόχως επιλεκτική δράση τους, που επιτρέπει σημαντική αποτελεσματικότητα της θεραπείας με μειωμένη μακροπρόθεσμη τοξικότητα και, επομένως, καλή ανοχή.