...
X
Logo

Laser Θεραπεία Ξηρότητας Κόλπου

foreverlaser

Πώς λειτουργεί ο κόλπος;

Ο κόλπος αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων. Πρόκειται για έναν ευθύ ινομυώδη σωλήνα με μήκος 8-10 εκατοστά, ο οποίος εκτείνεται από τον τράχηλο της μήτρας έως τα τοιχώματα του αιδοίου. Η στήριξη του κόλπου οφείλεται στις ίνες του συνδετικού και του μυϊκού ιστού, οι οποίοι του επιτρέπουν μεγάλη ελαστικότητα και ελευθερία κινήσεων. Το κολπικό τοίχωμα αποτελείται από τρία βασικά στρώματα: το βλεννογόνο, το μυϊκό στρώμα και το στρώμα συνδετικού ιστού. Το βασικότερο συστατικό το οποίο προσδίδει στον κόλπο ελαστικότητα είναι το κολλαγόνο. Χωρίς το κολλαγόνο, ο κόλπος σταδιακά ατροφεί, χάνει την ελαστικότητά του και δυσχεραίνει σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.

Τι είναι η κολπική ξηρότητα;

Η ξηρότητα κόλπου αποτελεί ένα συχνό και δυσάρεστο σύμπτωμα, το οποίο παρουσιάζεται σε 75% των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές διαταραχές ενεργοποιούνται μετά τη διακοπή της περιόδου, ενώ αφορούν κατά κύριο λόγο την ποσότητα των παραγόμενων οιστρογόνων.

Χαρακτηριστικά, ο κόλπος γίνεται πιο λεπτός, ενώ σταδιακά διαμορφώνει ένα pH πιο αλκαλικό, ενώ ο ενδογενής μηχανισμός παραγωγής κολλαγόνου παρακωλύεται, με αποτέλεσμα τα τοιχώματα να γίνονται ανελαστικά. Η έλλειψη κολλαγόνου οδηγεί σε έντονη ξηρότητα, η οποία μειώνει τη λειτουργικότητά του κόλπου στο σύνολό του.

Ποια τα Συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας;

Οι γυναίκες στην ηλικία αυτή αρχίζουν να παρατηρούν κάποιες διαφορές στην αίσθηση του κόλπου, τόσο κατά τη διάρκεια της ούρησης, όσο και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Χαρακτηριστικά, οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ένα αίσθημα ξηρότητας στο βλεννογόνο του κόλπου που σταδιακά τους δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη δυσχέρεια στην σεξουαλική επαφή, κατάσταση επονομαζόμενη και ως «δυσπαρευνία».

Ακόμα και στην φάση της κλιμακτηρίου, που η απότομη μείωση των οιστρογόνων δημιουργεί τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, υπέρμετρη εφίδρωση και αυπνία, ο γυναικείος κόλπος αρχίζει και εμφανίζει πρώιμη ξηρότητα ως απάντηση στην ραγδαία μείωση των οιστρογόνων που αποτελούν την τροφική και ορμονική του υποστήριξη.

Επιγραμματικά, τα συνηθέστερα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας, περιλαμβάνουν:

  • Ενόχληση περιμετρικά του ανοίγματος του κόλπου
  • Πόνο ή αίσθημα δυσφορίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Συχνοουρία
  • Αίσθημα κνησμού εσωτερικά του κόλπου
  • Συχνές ουρολοιμώξεις
  • Οίδημα και ερυθρότητα
  • Ελαττωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται παροδικά ή σε μόνιμη βάση, καθώς και με διαφορετική ένταση σε κάθε περιστατικό.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Ηλικία και κολπική ξηρότητα: Τι πρέπει να ξέρω;

Η κολπική ξηρότητα αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα μιας σειράς από ακόμα περισσότερες διαταραχές του κόλπου όπως λέπτυνση των τοιχωμάτων του, ελλιπής λίπανση, έντονος πόνος κατά τη  διάρκεια του σεξ (δυσπαρευνία) και τελικά υποτροπές ουρολοιμώξεων και βλάβης του αμυντικού μηχανισμού του επιθήλιου της ουρήθρας. Η αποκατάσταση της λειτουργίας του έχει κομβική σημασία για την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας, καθώς ο πόνος επηρεάζει την πλειονότητα των καθημερινών της δραστηριοτήτων.

Το αρχικό αίσθημα της κολπικής ξηρότητας ενώ ειναι συχνά παροδικό στην φάση της κλιμακτηρίου, μονιμοποιείται και επιδεινώνεται στην εμμηνόπαυση και τελικά καταλήγει, σε μερικές περιπτώσεις, σε επώδυνη καυσαλγία ή δυσαισθησία του κόλπου που δυσκολεύει την καθημερινότητα και μειώνει την ποιότητα ζωής των γυναικών.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας;

Η θεραπεία της κολπικής ξηρότητας ήταν ανέκαθεν φαρμακευτική. Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχίας ήταν χαμηλά, γεγονός που ενέτεινε την ανάγκη για νέες, πιο αποτελεσματικές μορφές θεραπείας.

Στη θεραπευτική φαρέτρα του κλινικού γυναικολόγου υπήρχαν παλαιότερα τοπικές κολπικές αλοιφές με οιστρογόνα, οι οποίες ενώ συχνά επέφεραν πολύ καλά αποτελέσματα, συχνά οδηγούσαν σε ορμονικές επιπλοκές, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, των ωοθηκών και των μαστών. Επιπλέον, δεν επέφεραν μακροπρόθεσμα οφέλη, καθώς ο πόνος και η ξηρότητα επέστρεφαν άμεσα μετά τη διακοπή της θεραπευτικής αγωγής.

Επίσης, τοπικές λιπαντικές ή τροφικές αλοιφές που χορηγούνται συστηματικά ή προ της σεξουαλικής επαφής στις πάσχουσες από ξηρότητα έχουν μέτρια αποτελέσματα στο χρόνο και χαμηλή συμμόρφωση. Τα αποτελέσματά τους δεν είναι μακροπρόθεσμα, γεγονός που κάνει τη χρήση τους ανεπιθύμητη πριν από την έναρξη κάθε επαφής. Το γεγονός αυτό καθιστά τις αλοιφές μη πρακτικές, αποθαρρύνοντας σημαντικό μέρος του γυναικείου πληθυσμού από τη χρήση τους.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι προαναφερθείσες μορφές θεραπείας είναι οικονομικές και εύκολα προσβάσιμες, η χρήση τους δεν διορθώνει ενεργά το πρόβλημα τις κολπικής ξηρότητας, καθώς καμία από αυτές δεν επιφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη.

Τι είναι και πώς θεραπεύεται η δυσπαρευνία;

Με τον όρο «δυσπαρευνία» περιγράφεται το σύνδρομο στένωσης και αλλοίωσης της λειτουργικότητας του κόλπου κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ο πόνος κατά την επαφή οφείλεται κατά κανόνα στην απουσία ή στην ελλιπή παραγωγή οιστρογόνων κατά την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση. Ως αποτέλεσμα, έχουμε μειωμένη παραγωγή υγρών για τη φυσική λίπανση του κόλπου στο σεξ αλλά και μεταγενέστερα την λέπτυνση του ίδιου του κολπικού βλεννογόνου και τον πόνο κατά την διείσδυση.

Η ελαστικότητα του κόλπου μειώνεται σταδιακά μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως και επιδεινώνεται από την απώλεια της φυσιολογικής χλωρίδας, η οποία με τη σειρά της φέρνει αλκαλοποίηση του PH της περιοχής. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται περαιτέρω δυσκολία στην επίτευξη σεξουαλικής επαφής. Ταυτόχρονα, η αποδυνάμωση και ξηρότητα του κόλπου δημιουργεί συνθήκες φλεγμονών του ουροποιητικού, όπως υποτροπιαζουσες ουρολοιμώξεις, κυστιτιδες ή πυελονεφρίτιδες, οι οποίες χωρίς τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να αποβούν εξαιρετικά επώδυνες.

Η θεραπεία της ατροφίας του κόλπου πραγματοποιείται σε διαδοχικές συνεδρίες, κατά τις οποίες με τη χρήση ειδικού ενέσιμου υαλουρονικού οξέος στην είσοδο και το αρχικό οπίσθιο τμήμα του κόλπου επιτυγχάνεται η ενυδάτωση και εφύγρανση των ιστών.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Αυτή η έντονη αλλά προσωρινή πρόσληψη υγρών στην περιοχή καθιστά αφενός δυνατή την επανέναρξη των επαφών από την ασθενή, αλλά και τη δυνατότητα άντλησης του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος από την εφαρμογή του ειδικού Erbium Laser στα τοιχώματα του κόλπου.

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί ένα έντονα υδρόφιλο μόριο, το οποίο προσελκύει υγρά από τα αγγεία του βάθους του κόλπου. Ταυτόχρονα, το smooth mode του laser δημιουργεί νέες εστίες παραγωγής κολλαγόνου επαναφέροντας την ελαστικότητα του κολπικού διαμερίσματος, αποκαθιστώντας σταδιακά τη δυναμική του στα προ-εμμηνόπαυσης επίπεδα.

Ο συνδυασμός των δυο αυτών θεραπειών καθιστά με μοναδικό τρόπο εφικτή την “αναζωογόνηση” του κόλπου και την επανέναρξη φυσιολογικών σεξουαλικών επαφών, χωρίς κανέναν πόνο για τη γυναίκα. Πρόκειται για μια ολική αναδόμηση, η οποία βελτιώνει την ποιότητα ζωής της ασθενούς, αποκαθιστώντας τη σεξουαλικότητά της.

Τι είναι το Erbium laser;

Το Erbium Laser δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει όλες τις αναποτελεσματικές μορφές θεραπείας που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν.

Στο κάθε περιστατικό ξηρότητας στην εμμηνόπαυση και ανάλογα με το βαθμό στένωσης και βλαβών του κόλπου, μπορεί να απαιτούνται από 1-3 θεραπείες, που εκτελούνται σε επίπεδο ιατρείου, εντελώς ανώδυνα και με χαμηλό κόστος. Κάθε θεραπεία έχει διάρκεια 20 λεπτών, ενώ απέχει από την επόμενη για διάστημα 4-6 εβδομάδων. Με αυτόν τον τρόπο, η ενοχλητική καυσαλγία και η ξηρότητα εξαφανίζονται για τουλάχιστον 12-18 μήνες. Η επιτυχία της θεραπείας είναι εγγυημένη, ενώ η διάρκεια των αποτελεσμάτων βασίζεται στην ηλικία και στη συνολική κατάσταση της ασθενούς.

Η θεραπεία που πραγματοποιείται στο Γυναικολογικό Ιατρείο Forever Skin Laser με χρήση Erbium Laser, το οποίο είναι γνωστό και ως Renovalaser καθώς ανανεώνει, εξυγιαίνει και αναζωογονεί τον κόλπο. Αποτελεί την γρηγορότερη, ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία της κολπικής ξηρότητας, ενώ ήδη αποτελεί τη θεραπεία εκλογής στα προβλήματα του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση, σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Η διαδικασία είναι επώδυνη;

Για την εφαρμογή, χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία, χάρη στην οποία η θεραπεία ολοκληρώνεται με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Τυχόν ερεθισμός που μπορεί να προκληθεί στα σημεία των ενέσεων είναι προσωρινός και υποχωρεί εντός ολίγων ωρών από την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Υπάρχει κίνδυνος από την εφαρμογή της θεραπείας;

Όχι, η θεραπεία εκτός από ανώδυνη θεωρείται απόλυτα ασφαλής. Όπως και κάθε ιατρική πράξη, η επιλογή ενός γιατρού με πολυετή εμπειρία στην επιλεγμένη μέθοδο έχει κομβική σημασία στην επιτυχία της εφαρμογής. Η εξατομίκευση, με τη δημιουργία ξεχωριστού πλάνου θεραπείας για τις ανάγκες κάθε ασθενή επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, σε κάθε περίπτωση.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να αποφύγω;

Μετά από τη θεραπεία, αλλά και γενικότερα για αποφυγή ξηρότητας του κόλπου, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα συνθετικά εσώρουχα, καθώς και τα καθαριστικά σκευάσματα της ευαίσθητης περιοχής που αποσταθεροποιούν το φυσιολογικό PH του κόλπου. Η αλόγιστη εφαρμογή κολπικών πλύσεων θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ θα πρέπει παράλληλα να επιδιώκεται η επαρκής λίπανση του κόλπου, με χρήση ειδικού λιπαντικού εάν κριθεί απαραίτητο, πριν τη σεξουαλική επαφή. Τέλος, η επαρκής ενυδάτωση, τόσο μέσω της άμεσης πρόσληψης νερού όσο και μέσω της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε νερό, βοηθά σημαντικά στη διατήρηση της ελαστικότητας του κόλπου.

Χειρουργική Ελάχιστης Παρέμβασης

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.