Η απώλεια αυτή των ούρων γίνεται συχνά το βράδυ στον ύπνο ή κατά την πρωινή έγερση όπου η γυναίκα δεν προλαβαίνει να φτάσει καν στην τουαλέτα ακόμα και αν είναι δίπλα της.
Η επιτακτική ακράτεια δεν έχει σχέση με την κίνηση, το βάρος η άλλες παθολογικές αιτίες αλλά γίνεται λόγω ξαφνικής ενεργοποίησης του εξωστήρα μυός της ουροδόχου κύστης και είναι συχνά αδύνατον να συγκρατηθεί η επιθυμία για ούρηση.
Παθογνωμονικά εντοπίζεται μία υπερδραστηριότητα στην ουροδόχο και στο μυικό της υπόστρωμα και οφείλεται σε βλάβη των νεύρων της, η οποία επιδεινώνεται από την έλλειψη ορμονών στην εμμηνόπαυση όπως και με την ηλικία.
Έτσι λοιπόν η επιτακτική ακράτεια αφορά γυναίκες μετά τα 55-60 έτη και με πιθανά παράλληλα νευρολογικά προβλήματα όπως εγκεφαλικά, σκλήρυνση κατά πλάκα ή άλλες εκφυλιστικές νόσους, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη, επιληπτικές διαταραχές κτλ ενώ πάντοτε σχεδόν συνυπάρχει ατροφία στον κόλπο.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι δεν υπάρχει άμεση και χειρουργική θεραπεία στην επιτακτική ακράτεια (detrusor instability) παρά μόνο φαρμακευτική, με χρήση αντιχολινεργικών φαρμάκων.
Πρόσφατα στο πεδίο αντιμετώπισης αυτής της τόσο δύσκολης και ενοχλητικής παθολογικής οντότητας υπεισήλθαν κάποιες νέες μέθοδοι αντιμετώπισης που ενώ δεν αποτελούν το χρυσό κανόνα θεραπείας, έχουν συχνά πολύ καλά αποτελέσματα και βελτιώνουν έτσι την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν.
Πιο συγκεκριμένα, η χρήση μιας ειδικής μορφής Laser (το erbium Laser) με την ικανότητα παραγωγής κολλαγόνου από τα βαθύτερα στρώματα του κόλπου αποτελεί το πρωταρχικό μέτρο θεραπείας καθώς η αύξηση της ελαστικότητας και η τοπική οιστρογόνωση του κόλπου φαίνεται να επηρεάζει την λειτουργία των νευρικών πλεγμάτων του.
Μετά από αποκατάσταση της ορμονικής δομής του κόλπου με 2-3 συνεδρίες laser και ανάλογα με τα αποτελέσματα και την πρόοδο στην κλινική εικόνα της ασθενούς σειρά έχει η χρήση ενέσιμου διαλύματος PRP, ενός διαλύματος με όρο πλάσματος αίματος της ασθενούς, εμπλουτισμένο και με ενεργοποιημένα αιμοπετάλια ως πολυδύναμα κύτταρα.
Η τοπική ενέσιμη θεραπεία για την βελτίωση της επιτακτικής ακράτειας πραγματοποιείται με τρόπο ανώδυνο, μετά από τοποθέτηση αναλγητικής αλοιφής και ενεσιοθεραπεία σε όλο το βλεννογόνο της ουροδόχου κύστεως αλλά και του πατώματος του κόλπου.
Η δράση του ειδικού αυτού PRP βασίζεται στην νεοαγγειογενεση αλλά και νεονευρογένεση του επιθηλίου της ουροδόχου.
Η ανανέωση αυτή του επιθηλίου φέρνει μια νευρική ανανέωση και ανακατανομή των αιμάτινων και νευρικών δομών του κόλπου βελτιώνοντας την εγκράτεια της ούρησης.
Η θεραπεία PRP μαζί με το erbium Laser μόνα τους ή σε συνδυασμό με φάρμακα και τοπικές αλοιφές αποτελούν την πιο μοντέρνα και αποτελεσματική θεραπεία της επιτακτικής ακράτειας.