X

Laser Θεραπεία Ακράτειας Ούρων

foreverlaser

Πως γίνεται η διάγνωση της ακράτειας ούρων;

Η διάγνωση γίνεται με γυναικολογική εξέταση που περιλαμβάνει έλεγχο χαλάρωσης του πυελικού εδάφους και του σφιγκτήρα του ορθού, νευρολογική εξέταση που εξετάζει τα αντανακλαστικά του περινέου και ουροδυναμικό έλεγχο που εκτιμά το μέγεθος της απώλειας των ούρων και τον τύπο της ακράτειας. Ανάλογα με την ασθενή ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο πλήρωσης και εκκένωσης της κύστης ή έλεγχο της κινητικότητας της ουρήθρας.

Ακράτεια ούρων: Ποια η κατάλληλη θεραπεία; Υπάρχει άμεση αντιμετώπιση;

Η θεραπεία της ακράτειας ούρων με χειρουργικές μεθόδους έχει εξαπλωθεί και καταξιωθεί παγκόσμια, περιλαμβάνοντας απλές η συνδυαστικές τεχνικές όπως η τοποθέτηση ταινιών ακράτειας ((TVT ή TOT) ή οι κολπορραφίες που αποκαθιστούν και τις κυστεοορθοκήλες.

Στη σύγχρονη εποχή και εν όψει οικονομικής κρίση, αναζητούνται ευκολότερες και πιο ατραυματικές τεχνικές. Η εφεύρεση και εφαρμογή ενός επαναστατικού τύπου λέιζερ που ονομάζεται erbium laser, έρχεται να σηματοδοτήσει τη νέα μέρα στις θεραπείες της ακράτειας.

foreverlaser

Πιο συγκεκριμένα με τη χρήση του intimalaser, της ειδικής δηλαδή εφαρμογής του dynamis pro της Fotona, ενεργοποιείται η ενδογενής παραγωγή κολλαγόνου, κάτωθεν της ουρήθρας, που έχει ως αποτέλεσμα την φυσική ενίσχυση του στηρικτικού μηχανισμού της, επιδιορθώνοντας την ακράτεια ούρων προσπάθειας.

Η χρήση του λέιζερ που γίνεται στο Γυναικολογικό Ιατρείο Forever Skin Laser, είναι ανώδυνη και έχει χαμηλό κοστολόγιο, σε συνεδρίες διάρκειας 20 περίπου λεπτών.

Ανάλογα με το βαθμό και την σοβαρότητα της ακράτειας απαιτούνται από 1-3 θεραπείες για την πλήρη αποκατάσταση της ομαλότητας της ούρησης. Η διάρκεια του αποτελέσματος της θεραπείας κυμαίνεται, ανάλογα με την ανατομία και την ποιότητα των ιστών της ασθενούς από 1,5 έως 2 έτη, όπου βέβαια μπορείς να επαναφέρεις το πρότερο αποτέλεσμα με μια επαναληπτική θεραπεία.

Είναι γεγονός ότι η μη χειρουργική αποκατάσταση της ακράτειας ούρων στην προσπάθεια, αποτελεί το μέλλον της διόρθωσης της νόσου, γιατί παρεμβαίνει ατραυματικά στο υπόβαθρο της και αποκαθιστά τη βλάβη με ανώδυνο τρόπο, χωρίς να υποβληθεί η ασθενής σε επίπονα και ακριβά χειρουργεία.

Αφορά όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και έχει άριστα αποτελέσματα ενώ μπορεί ταυτόχρονα να αποκαταστήσει και τις συνυπάρχουσες κυστεοορθοκήλες βελτιώνοντας την ανατομία και τη συνολική λειτουργικότητα του κόλπου.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Συντηρητική θεραπεία

Πριν η γυναίκα υποβληθεί στο erbium laser μπορεί να δοκιμάσει τις ασκήσεις Kegel, οι οποίες βελτιώνουν τα συμπτώματα της ακράτειας. Φαίνεται ότι όσες γυναίκες τα δοκίμασαν είδαν γενικά φτωχά αποτελέσματα, γι’ αυτό συστήνονται με επιφύλαξη σαν πρωταρχικό στάδιο σε κάποιες γυναίκες με ακράτεια.

foreverlaser

Για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι δυνατόν να χορηγηθούν οιστρογόνα σαν φαρμακευτική αγωγή, σαν πρώτη στρατηγική αντιμετώπισης πριν το laser. Η έλλειψη οιστρογόνων μπορεί να προκαλούν εξασθένιση της ουρήθρας και της κύστης.

Τι είναι η επιτακτική ακράτεια ούρων;

Η μορφή αυτή της ακράτειας ούρων αφορά κατά κανόνα γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και πρακτικά σημαίνει απώλεια ούρων ακούσια σε άλλοτε άλλο βαθμό, που πραγματοποιείται όμως αυτόματα ,κάποιες φορές χωρίς προειδοποίηση.

foreverlaser

Η απώλεια αυτή των ούρων γίνεται συχνά το βράδυ στον ύπνο ή κατά την πρωινή έγερση όπου η γυναίκα δεν προλαβαίνει να φτάσει καν στην τουαλέτα ακόμα και αν είναι δίπλα της.

Η επιτακτική ακράτεια δεν έχει σχέση με την κίνηση, το βάρος η άλλες παθολογικές αιτίες αλλά γίνεται λόγω ξαφνικής ενεργοποίησης του εξωστήρα μυός της ουροδόχου κύστης και είναι συχνά αδύνατον να συγκρατηθεί η επιθυμία για ούρηση.

Παθογνωμονικά εντοπίζεται μία υπερδραστηριότητα στην ουροδόχο και στο μυικό της υπόστρωμα και οφείλεται σε βλάβη των νεύρων της, η οποία επιδεινώνεται από την έλλειψη ορμονών στην εμμηνόπαυση όπως και με την ηλικία.

Έτσι λοιπόν η επιτακτική ακράτεια αφορά γυναίκες μετά τα 55-60 έτη και με πιθανά παράλληλα νευρολογικά προβλήματα όπως εγκεφαλικά, σκλήρυνση κατά πλάκα ή άλλες εκφυλιστικές νόσους, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη, επιληπτικές διαταραχές κτλ ενώ πάντοτε σχεδόν συνυπάρχει ατροφία στον κόλπο.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι δεν υπάρχει άμεση και χειρουργική θεραπεία στην επιτακτική ακράτεια (detrusor instability) παρά μόνο φαρμακευτική, με χρήση αντιχολινεργικών φαρμάκων.

Πρόσφατα στο πεδίο αντιμετώπισης αυτής της τόσο δύσκολης και ενοχλητικής παθολογικής οντότητας υπεισήλθαν κάποιες νέες μέθοδοι αντιμετώπισης που ενώ δεν αποτελούν το χρυσό κανόνα θεραπείας, έχουν συχνά πολύ καλά αποτελέσματα και βελτιώνουν έτσι την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν.

Πιο συγκεκριμένα, η χρήση μιας ειδικής μορφής Laser (το erbium Laser) με την ικανότητα παραγωγής κολλαγόνου από τα βαθύτερα στρώματα του κόλπου αποτελεί το πρωταρχικό μέτρο θεραπείας καθώς η αύξηση της ελαστικότητας και η τοπική οιστρογόνωση του κόλπου φαίνεται να επηρεάζει την λειτουργία των νευρικών πλεγμάτων του.

Μετά από αποκατάσταση της ορμονικής δομής του κόλπου με 2-3 συνεδρίες laser και ανάλογα με τα αποτελέσματα και την πρόοδο στην κλινική εικόνα της ασθενούς σειρά έχει η χρήση ενέσιμου διαλύματος PRP, ενός διαλύματος με όρο πλάσματος αίματος της ασθενούς, εμπλουτισμένο και με ενεργοποιημένα αιμοπετάλια ως πολυδύναμα κύτταρα.

Η τοπική ενέσιμη θεραπεία για την βελτίωση της επιτακτικής ακράτειας πραγματοποιείται με τρόπο ανώδυνο, μετά από τοποθέτηση αναλγητικής αλοιφής και ενεσιοθεραπεία σε όλο το βλεννογόνο της ουροδόχου κύστεως αλλά και του πατώματος του κόλπου.

Η δράση του ειδικού αυτού PRP βασίζεται στην νεοαγγειογενεση αλλά και νεονευρογένεση του επιθηλίου της ουροδόχου.

Η ανανέωση αυτή του επιθηλίου φέρνει μια νευρική ανανέωση και ανακατανομή των αιμάτινων και νευρικών δομών του κόλπου βελτιώνοντας την εγκράτεια της ούρησης.

Η θεραπεία PRP μαζί με το erbium Laser μόνα τους ή σε συνδυασμό με φάρμακα και τοπικές αλοιφές αποτελούν την πιο μοντέρνα και αποτελεσματική θεραπεία της επιτακτικής ακράτειας.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Υπάρχουν τεχνικές αποκατάστασης ακράτειας ούρων;

Η πτώση της γωνίας μεταξύ ουρήθρας και ουροδόχου κύστης (κυστεοουρηθρική γωνία),είναι η κυρία ανατομική αιτιολογία που προκαλεί την ακράτεια ούρων προσπάθειας (GSI :genuine stress incontinence ) Στο είδος αυτό ακράτειας συνηθισμένες δραστηριότητες όπως ο βήχας ,το φτάρνισμα ,το γέλιο,ο χορός,το σεξ ή η άρση βάρους έχουν σαν συνέπεια την απώλεια ούρων. Αυτό βέβαια δυσκολεύει την κοινωνική ,ερωτική και επαγγελματική ζωή των ασθενών και τους μειώνει την αυτοπεποίθηση τους.

Πιο συγκεκριμένα τα σημαντικότερα τραυματικά γεγονότα που προκαλούν αλλοίωση της γωνίας της ουρήθρας ,με αποτέλεσμα ακράτεια ούρων προσπάθειας είναι κατά κύριο λόγο η εγκυμοσύνη και ο φυσιολογικός τοκετός σε συνδυασμό με την ηλικία ,τη γονιδιακή προδιάθεση αλλά και την πιθανή αύξηση βάρους που έχει ως συνέπεια την αύξηση της πίεσης στην περιοχή .

Η ατραυματική θεραπεία με laser erbium (incontilase) πραγματοποιείται σε τρεις συνεδρίες των 15-20 λεπτών η καθεμία ,ανώδυνα και με διαφορά ενός μηνός η μια απο την άλλη . Η ασθενής μπορεί να έχει επαφές μετά ς μειώνει την αυτοπεποίθηση τους.απο 1-2 εβδομάδες μετά το τέλος κάθε θεραπείας.

Χειρουργική Ελάχιστης Παρέμβασης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μυρίλλας, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος & Ιδρυτής του τμήματος κοσμητικής γυναικολογίας της Forever Laser Clinic.