X

HPV (Κονδυλώματα)

Γράφει ο Βασίλειος Χρυσοχέρης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος & επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

foreverlaser

Τι είναι τα γεννητικά κονδυλώματα (HPV);

Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι το πιο κοινό αφροδίσιο νόσημα. Μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών νέων παγκοσμίως τα ποσοστά μόλυνσης φθάνουν το 50%, ενώ εκτιμάται ότι ο δια βίου κίνδυνος των ατόμων της ίδιας ομάδας φθάνει το 80%.

Πόσοι τύποι γεννητικών κονδυλωμάτων υπάρχουν;

Υπάρχουν και έχουν αναγνωρισθεί  πάνω από 150 υπότυποι του ιού αυτού. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν την δυνατότητα καρκινογένεσης (χαμηλού κινδύνου HPV), ενώ κάποιοι άλλοι έχουν την δυνατότητα να ενσωματώνονται  στο ανθρώπινο γονιδίωμα με αποτέλεσμα να οδηγούν αρχικά σε δυσπλασίες στο επιθήλιο του τραχήλου της μήτραςτου αιδίουτου πέους και του πρωκτού με δυνατότητα εξέλιξης σε καρκίνο(υψηλού κινδύνου HPV). Στου χαμηλού κινδύνου ανήκουν οι HPV ιοί 6,11,42,43,44,ενώ στου υψηλού κινδύνου ανήκουν οι HPV ιοί 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56 και 58.  Τα κονδυλώματα είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Ποια τα σημεία εμφάνισης των γεννητικών κονδυλωμάτων (HPV);

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στους άνδρες σε οποιοδήποτε σημείο του πέους , στο εφήβαιο και περιορθικά, ενώ στις γυναίκες εμφανίζονται στις βλενογόνιες επιφάνειες του αιδίου, του τραχήλου της μήτρας ,στο περίνεο και στον πρωκτό.

Κλινικά  χαρακτηρίζονται από διογκωμένες, σκληρής σύστασης εξωφυτικές βλάβες  με χαρακτηριστική εικόνα που μοιάζει με κουνουπίδι, έχουν διάμετρο  2-5mm και παίρνουν το χρώμα του δέρματος. Είναι βλάβες ασυμπτωματικές χωρίς πόνο ή κνησμό και πολλαπλασιάζονται εύκολα .Ο χρόνος επώασης είναι από 1-12 μήνες και κάποιες φορές ακόμα περισσότερο καθιστώντας τον προσδιορισμό της ύποπτης επαφής πολλές φορές αδύνατο.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται κλινικά από έμπειρο δερματολόγο και είναι σχετικά εύκολη ,λόγω της τυπικής εικόνας και της εντόπισης των βλαβών. Παλαιότερα γινόταν χρήση διαλύματος οξικού οξέος στην πάσχουσα περιοχή, κάτι που δεν πολυχρησιμοποιείτε πλέον λόγω του έντονου ερεθισμού που αναπτύσσεται στη περιοχή. Σε σπάνιες περιπτώσεις γίνεται δερματική βιοψία με punch για επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Τέλος για την διάγνωση συγκεκριμένων τύπων του ιού γίνεται DNA test ,μέθοδος που προσδιορίζει με ακρίβεια τον υπότυπο του ιού.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Ποια είναι η θεραπεία για τα γεννητικά κονδυλώματα;

Θεραπευτικά δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική φαρμακευτική ουσία και οι υποτροπές είναι συχνές. Επίσης δεν έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού καθώς η μετάδοση είναι εφικτή και από φορέα χωρίς εμφανείς βλάβες. Η βάση της θεραπείας είναι ο καυτηριασμός. Αυτός μπορεί να γίνει με φαρμακευτικά σκευάσματα στο σπίτι ,όπως η ιμικουιμόδη ,η ποδοφυλίνη και η ποδοφυλλοτοξίνη αλλά και στο ιατρείο με χρήση εξελιγμένων laser όπως το laser Co2 ή laser erbium. Με τα συγκεκριμένα laser επιτυγχάνεται ακριβής εξάχνωση των βλαβών, χωρίς να επηρεάζονται οι γειτονικοί υγιείς ιστοί, χάρη στην εστιασμένη δέσμη υπέρυθρου φωτός που διαθέτουν. Παράλληλα, η χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών επιτρέπει την ανίχνευση και αντιμετώπιση όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Εμβόλια για την καταπολέμηση

Τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης εμφάνισης καρκίνου  τραχήλου της μήτρας έχουν αναπτυχθεί δύο εμβόλια το 9δύναμο Gardesil που παρέχει προστασία από τους τύπους 6,11,16,18,31,33,45,52 και 58 του ιού HPV και το 2δύναμο Cervarix που παρέχει προστασία από τους τύπους 6,11 .Και τα δύο αυτά εμβόλια δίδονται προληπτικά πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Ειδικότερα το 9δύναμο παρέχει καλύτερη προστασία αφού αφορά όλους σχεδόν τους τύπους που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

foreverlaser

Το Gardasil 9 χορηγείται συνήθως βάσει σχήματος δύο δόσεων ή τριών δόσεων για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 9 έως 14 ετών και σχήματος τριών δόσεων για γυναίκες και άνδρες ηλικίας 15 ετών και άνω. Για το σχήμα των δύο δόσεων, η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται 5 έως 13 μήνες μετά την πρώτη δόση. Για το σχήμα των τριών δόσεων, η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται δύο μήνες μετά την πρώτη δόση και η τρίτη δόση τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης πρέπει πάντα να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα, ενώ μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Και οι τρεις δόσεις πρέπει να χορηγούνται εντός διαστήματος ενός έτους.