X
Logo

Mommy Makeover

Πώς επιδρά ο τοκετός στο σώμα μας;

Η διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού, είτε πραγματοποιείται φυσιολογικά, είτε με χρήση καισαρικής τομής, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα και στους ιστούς του. Οι διαφοροποιήσεις αυτές, αν και εν μέρει φυσιολογικές και αναστρέψιμες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Ιδιαίτερα σε μια τρυφερή και τόσο ιδιαίτερη περίοδο της ζωής τους, όπως αυτή της λοχείας και του θηλασμού, δυο καταστάσεων που συνοδεύονται από σημαντικές ορμονικές διακυμάνσεις. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες γυναίκες θα βρεθούν αντιμέτωπες τόσο με σωματικές όσο και με συναισθηματικές επιβαρύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές οι οποίες φέρουν το μεγαλύτερο φορτίο στην εγκυμοσύνη είναι ο κόλπος και το δέρμα της κοιλιακής χώρας ,των γλουτών και των μαστών που υφίστανται διάταση και σημαντική διόγκωση. Ως αποτέλεσμα, πραγματοποιούνται μεγάλες αλλαγές στην υφή και στην εικόνα του δέρματος.

Η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών, είναι τόσο μεγάλη που κάνει μια γυναίκα να αποκλίνει από το ιδανικό όριο βάρους. Το γεγονός αυτό αφήνει τη λεχώνα υπεύθυνη να αντιμετωπίσει ένα δυσβάσταχτο συναισθηματικό φορτίο, γεγονός το οποίο επιβαρύνει την ήδη δύσκολη αποστολή φροντίδας του νέου μωρού της.

Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αλλαγές μετά τον τοκετό;

Οι αλλαγές αυτές αφορούν, κατά κύριο λόγο, το δέρμα και την γεννητική περιοχή. Η Foreverlaser Clinic, παρέχει έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό γυναικολογικών και δερματολογικών υπηρεσιών. Πρόκειται για μια κλινική η οποία συνδυάζει επιστημονική κατάρτιση και υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Είναι ιδανική για να προσφέρει στις νέες μητέρες όλα όσα χρειάζονται για να ανακτήσουν την ευεξία και την αυτοπεποίθησή τους.

Στις περιπτώσεις που η γέννα πραγματοποιηθεί με φυσιολογικό τοκετό, ειδικά όταν για την ολοκλήρωσή του απαιτείται εκλεκτική επισιοτομή (μικρή τομή στο περίνεο της επιτόκου), ο κόλπος υφίσταται μια σειρά σημαντικών διαταραχών. Τόσο το μυϊκό του υπόστρωμα, ιδιαίτερα στην είσοδο του (πρόδομος κολεού), όσο και ο βλεννογόνος στο εσωτερικό του εμφανίζουν φθορές.

Η δίοδος του εμβρύου από τον κολπικό σωλήνα, έχει ως αποτέλεσμα τη ρήξη μιας μεμβράνης που ονομάζεται κυστεοκολπική περιτονία και η οποία είναι υπεύθυνη για την στήριξη οργάνων, όπως η μήτρα, η ουροδόχος κύστη και το έντερο. Αυτό αποτελεί και το εναρκτήριο λάκτισμα της κολπικής χαλάρωσης, που αρχικά γίνεται αισθητή μόνο στη σεξουαλική επαφή και αργότερα, σε γονιδιακά επιβαρυμένες γυναίκες ενδέχεται να οδηγήσει σε ρήξη των ενδοκολπικών οργάνων (πτώση μήτρας, κυστεοκήλη, ορθοκήλη).

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζουμε την κολπική χαλάρωση;

Η χαλάρωση του κόλπου μετά τον κολπικό τοκετό αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα με τη χρήση του κολπικού erbium laser σύσφιξης (intimalase). Η ακτίνα του συγκεκριμένου laser είναι η μοναδική που ανατρέπει την χαλάρωση των ιστών του κόλπου, καθώς συνδυάζει εξαιρετικά υψηλή συχνότητα με πολύ μικρό χαμηλό κύματος. Ως αποτέλεσμα, επιτυγχάνεται μια ανώδυνη και αναίμακτη συνεδρία, κατά την οποία η υψηλή θερμοκρασία στους εν τω βάθει ιστούς του κόλπου ευνοεί τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, επιφέροντας τη σύσφιξη και την αναζωογόνηση του κόλπου (vaginal rejuvenation).

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Ανάλογα με το βαθμό της χαλάρωσης η θεραπεία επαναλαμβάνεται έως και 3 φορές με διαστήματα 3 – 4 εβδομάδων μεταξύ των συνεδριών. Το αποτέλεσμα αυξάνει τη σεξουαλικότητα αλλά και την αυτοπεποίθηση των γυναικών, εμποδίζοντας την περαιτέρω χαλάρωση και ρήξη των οργάνων.

Πολλές φορές εκ του αντιθέτου, ιδιαίτερα σε επεπλεγμένους τοκετούς και κατόπιν συρραφής του περινέου (περινεοραφή) οι γυναίκες βιώνουν πόνο στην είσοδο του κόλπου κατά τη διείσδυση, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει τη σεξουαλική επαφή. Πιθανές ουλές κατά την επούλωση της συρραφής η σφίξιμο των μυών του περινέου, ειδικά σε περιόδους κατά τις οποίες η ορμονική ισορροπία έχει διαταραχθεί (π.χ. λόγω θηλασμού), προκαλούν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δυσπαρευνία και ταλαιπωρεί σημαντικό αριθμό γυναικών μετά τον τοκετό.

Πώς η ανάπλαση βοηθά στην καταπολέμηση της δυσπαρευνίας;

Η χρήση ειδικών ενέσιμων σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος (FDA approved) που με συγκεκριμένη τεχνική ενίονται στην περιοχή της τομής, βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των βαθύτερων ιστών του κόλπου. Με αυτόν τον τρόπο, ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής σταματά, η είσοδος του κόλπου αποκαθίσταται και η ισορροπία της περιοχής επανέρχεται στα προ τοκετού επίπεδα. Η θεραπεία ενέσιμου ΗΑ είναι απλή, ανώδυνη και οικονομική, με τεράστια ψυχοσωματικά οφέλη για τη νέα μητέρα, τη σχέση με το σύζυγο και τον εαυτό της.

Σημαντική θέση στην αναζωογόνηση του κόλπου μετά τον τοκετό έχει και η ενέσιμη θεραπεία με PRP (Protein Rich Plasma). Περιέχει πλασματοκύτταρα από το αίμα της λεχώνας, τα οποία μετά από διαδικασία φυγοκέντρισης και ενεργοποίησης, παράγουν συστατικά θρέψης και αναγέννησης των κολπικών ιστών. Χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την εξάλειψη του πόνου κατά την σεξουαλική επαφή, αλλά και για αισθητική ανανέωση των ιστών του αιδοίου, (μικρών και μεγάλων χειλών και κλειτορίδας). Αποτελούν σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες την πλέον ασφαλή και αξιόπιστη μέθοδο που δημιουργεί αύξηση της επιθυμίας (Libido) στις νέες μητέρες.

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το πάχος και την χαλάρωση;

Η αυξομείωση βάρους λόγω κύησης και λοχείας δημιουργεί διαταραχές στο δέρμα των νέων μητέρων, ιδιαίτερα στις περιοχές της κοιλιάς, των μαστών και των γλουτών. Οι βλάβες αυτές εμφανίζονται συνήθως ως τοπικό λίπος, ραγάδες, χαλάρωση, και πανάδες. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί αποχρωματισμός του δέρματος.

Στη θεραπευτική φαρέτρα του σύγχρονου κλινικού δερματολόγου υπάρχει πληθώρα λύσεων. Με τη χρήση της προόδου της βιοτεχνολογίας, με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων μηχανημάτων και των ασφαλέστερων χημικών ουσιών έχουμε τη δυνατότητα να αναστρέψουμε τις βλάβες και να ενδυναμώσουμε την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση των νέων μητέρων.

  1. Για την χαλάρωση του δέρματος εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων RF που συσφίγγει το δέρμα (ιδιαίτερα στις περιοχές του μαστού και στην κοιλιάς)
  2. Θεραπεία πανάδων και δυσχρωματισμών με χρήση Dermapen (πρόσωπο και σώμα)
  3. Θεραπεία ραγάδων με τη βοήθεια Fractional Laser (κοιλιακής χώρας και γλουτών)
  4. Βελτίωση τοπικού πάχους με χρήση κρυολιπόλυσης η θερμολιπόλυσης, καθώς και με τη χρήση ενέσεων λιπόλυσης (κοιλιά, γλουτοί, μηροί, στήθος)

Διαβάστε Επίσης: