X
Logo

Ακμή

Γράφει ο Βασίλειος Χρυσοχέρης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος & επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

foreverlaser

Τι είναι ακμή;

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης νόσος των τριχοσμηγματογόνων αδένων, η οποία χαρακτηρίζεται από φαγέσωρες βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια και ουλές. Εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή του προσώπου, στον λαιμό, στη ράχη και, σε αρκετές περιπτώσεις, στον ανώτερο τμήμα των άνω άκρων.

Τα αίτια πρόκλησής της δεν είναι απόλυτα σαφή, ωστόσο η κληρονομικότητα, το στρες και η έκθεση σε ορισμένα φάρμακα φαίνεται να ευνοούν την ανάπτυξή της. Η εμφάνισή της ξεκινά ήδη από την ηλικία των 12 ετών και αποτελεί την πρώτη ένδειξη αύξησης των φυλετικών ορμονών. Η ακμή είναι κατά κύριο λόγο μια πάθηση της εφηβείας, η οποία προσβάλει το 85% των εφήβων, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Από τη στιγμή της εμφάνισής της, είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσος χρόνος θα απαιτηθεί έως την ύφεση των συμπτωμάτων και την πλήρη εξάλειψή της. Τείνει να εμφανίζεται και στα δύο φύλα, με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες μεταξύ 15-18 ετών, ενώ ένα μικρό ποσοστό μπορεί να συνεχίζει να εμφανίζει βλάβες μέχρι και την ηλικία των 25. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η εμφάνιση ακμής σε άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών, γνωστή και ως ακμή ενηλίκων.

Είναι συχνή η ακμή ενηλίκων;

Η ακμή ενηλίκων είναι πολύ συχνή και εξίσου ενοχλητική , την οποία αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα οι γυναίκες. Στην πλειοψηφία τους, τα περιστατικά αυτά προκύπτουν ως αποτέλεσμα υπερανδρογονισμού, ο οποίος εκδηλώνεται με ακμή, δασυτριχισμό και διαταραχές της έμμηνου ρύσεως. Δύο συχνές μορφές ακμής ενηλίκων είναι η κυστική ακμή και ροδόχρους ακμή. Η ακμή μπορεί να εμφανίζεται στην πλάτη, στους ώμους ή στην περιοχή του λαιμού. Προϊόντα τα οποία ενδέχεται να φράσουν τους πόρους του δέρματος, όπως κάποια προϊόντα καθαρισμού ή make-up, συχνά εντείνουν το πρόβλημα, καθυστερώντας την επίλυσή του.

Γενικά, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η περίπτωση υπερανδρογονισμού σε όλες τις περιπτώσεις ακμής γυναικών που δεν ανταποκρίνονται σε συμβατική θεραπεία. Η διεξαγωγή γυναικολογικού – ορμονολογικού ελέγχου στις περιπτώσεις αυτές, είναι απαραίτητη ώστε να επιλυθούν οριστικά τα αίτια πρόκλησης της ακμής. Η αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, παράλληλα με την ανάλογη μέθοδο θεραπείας, μπορεί αποδεδειγμένα να επιφέρει καλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Η κοινή ακμή είναι μια θυλακική νόσος που χαρακτηρίζεται κυρίως από την εμφάνιση φαγεσώρων, βλάβη η οποία αποτελεί τη βασική διαταραχή της νόσου. Οι φαγέσωρες προκαλούνται από τη διάταση και την απόφραξη των θυλάκων, διαδικασίες οι οποίες προκαλούνται από τον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό και την ανώμαλη διαφοροποίηση των κερατινοκυττάρων.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν απόφραξη του θυλακικού στομίου, ενώ το σμήγμα το οποίο κατακρατείται δημιουργεί διάταση του κατώτερου τμήματος του θύλακα. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται ρήξη του θυλακικού επιθηλίου και αποβολή του περιεχομένου στο χόριο. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται τα κύτταρα της φλεγμονής, γεγονός το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη  βλατίδων, φλυκταινών και κυστικών βλαβών στο δέρμα.

Πόσο συχνή είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια εξάρσεων. Συχνά προκαλεί φλεγμονώδεις αλλοιώσεις, καθώς και ευρυαγγείες. Το γεγονός ότι συχνά παρουσιάζει παρόμοια κλινική εικόνα με άλλες δερματικές παθήσεις, καθιστά δυσκολότερη τη διάγνωσή της. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα (Fitzpatrick I – II), ενώ εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε γυναίκες. Η μέση ηλικία στην οποία εμφανίζεται η ροδόχρους νόσος κυμαίνεται ανάμεσα στα 30 και στα 50 έτη. Άτομα τα οποία εκτίθενται στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούνται πιο επιρρεπή σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Το ίδιο ισχύει για άτομα τα οποία λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή η οποία προκαλεί αγγειοδιαστολή.

Ποια η διαδικασία στην θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής;

Έχουν προταθεί πολλών ειδών θεραπείες ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τον τύπο της ακμής. Όλοι οι ασθενείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ακμή είναι μια χρόνια νόσος και η θεραπεία απαιτεί υπομονή και καλή συμμόρφωση των ιδίων στα επιλεγμένα θεραπευτικά σχήματα. ΄Όταν κάποιος τηρεί κατά γράμμα τις οδηγίες θεραπείας και αποκατάστασης, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, ενώ επιτυγχάνονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Τα συστηματικά και τοπικά ρετινοειδή, τα συστηματικά και τοπικά αντιβιοτικά όπως επίσης και η συστηματική ορμονολογική θεραπεία συνιστούν μέχρι και σήμερα τις κύριες και πλέον αξιόπιστες διαθέσιμες θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων. Όσο το συντομότερο πραγματοποιηθεί η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας, τόσο λιγότερος χρόνος θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωσή της.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Πως γίνεται η τοπική θεραπεία;

Η τοπική θεραπεία θεωρείται σήμερα μια αξιόπιστη μέθοδος αντιμετώπισης της ακμής. Εφαρμόζεται κατά κανόνα σε όλο το πρόσωπο και όχι σε μεμονωμένες βλάβες του. Ο ελάχιστος χρόνος χρήσης για αξιολόγηση του αποτελέσματος είναι 6 – 8 εβδομάδες, μετά από τις οποίες καθορίζεται και η επόμενη φάση της θεραπείας.

  • Τα τοπικά ρετινοειδή είναι μια επιλογή που δρα με επίκεντρο την προαγωγή της απολέπισης του θυλακικού επιθηλίου περιορίζοντας έτσι την δημιουργία φαγεσώρων. Επιπλέον, διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λειτουργώντας ευεργετικά για την υγεία και την όψη του δέρματος. Οι βασικοί πρεσβευτές της κατηγορίας αυτής είναι η τρετινοίνη, η ανταπαλένη και η ταζαροτένη.
  • Του περοξείδιο του βενζολίου έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και σε συνδυασμό με αντιβιοτικά ή ρετινοειδή θεωρείται μια από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους για εξάλειψη των φλεγμονωδών βλαβών της ακμής.
  • Τα τοπικά αντιβιοτικά είναι εξίσου σημαντικά στην φαρέτρα του ιατρού για την αντιμετώπιση της ακμής. Κύριοι παράγοντες είναι η κλινδαμυκίνη και η ερυθρομικίνη. Είναι κατά κανόνα συμβατά για τις περισσότερες περιπτώσεις, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην ήπια ως μέτρια φλεγμονώδη ακμή.

Ποια η συστηματική θεραπεία;

  • Η per os χορήγηση αντιβιοτικών ενδείκνυνται για την μέτρια ως σοβαρή μορφή ακμής. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται για διάστημα 6 – 8 εβδομάδων, περίοδος η οποία θεωρείται επαρκής για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητά τους. Αρχικά, συνιστάται υψηλή δόση φαρμάκου, η οποία μειώνεται εφόσον επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
  • Η Δοξυκυκλίνη χορηγείται συνήθως σε δόσεις 50 ως 100mg δύο φορές ημερησίως ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου. Η τετρακυκλίνη αυτής της μορφής μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις φωτοευαισθησίας γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν λαμβάνουμε το φάρμακο.
  • Η Μινοκυκλίνη αποτελεί σήμερα την πλέον αποτελεσματική αντιβιοτική θεραπεία για την καταπολέμηση της ακμής. Χορηγείται και αυτή σε δόσεις 50 ώς 100mg μία ή δύο φορές την ημέρα. Η απορρόφησή της επηρεάζεται σε μικρότερο βαθμό από την λήψη γαλακτοκομικών. Μπορεί ωστόσο να παρατηρηθεί μελάγχρωση στην στοματική κοιλότητα, σε περιοχές φλεγμονής, στα δόντια.
  • Η Ερυθρομυκίνη χορηγείται σε όσους για τον α ή β λόγο δεν μπορούν να λάβουν τετρακυκλίνες. Η αποτελεσματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, κυμαίνεται από ήπια ως χαμηλή, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνίσταται κυρίως στην εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών. Πρόκειται για συμπτώματα τα οποία αποκαθίστανται άμεσα μετά τη διακοπή της αγωγής, χωρίς να αποτελούν πηγή ανησυχίας.

Συστηματική χορήγηση ρετινοειδών

Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης – Α και μπορεί να είναι φυσικά και συνθετικά.

Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είναι δεδομένη, με πολυάριθμες μελέτες να έχουν δείξει πλήρη ύφεση στους περισσότερους ασθενείς μετά την ολοκλήρωση της αγωγής τους. Τα ρετινοειδή μειώνουν την έκκριση σμήγματος και σμικρύνουν τους τριχοσμηγματογόνους αδένες. Μειώνουν ακόμα την φεγεσωρογένεση και τον πληθυσμό του P.acnes.

Η χορήγηση του φαρμάκου αυτού είναι χρήσιμη για την θεραπεία κυρίως της κυστικής ακμής αλλά και λιγότερο σοβαρών μορφών της νόσου. Γενικά, θεωρείται η πιο αξιόπιστη θεραπευτική προσέγγιση για όλους σχεδόν τους ασθενείς με ακμή.

Χορηγείται σε μία ή δύο δόσεις ημερησίως από 0.5 έως 1 mg/kg/ημέρα με συνολική δόση που φτάνει συνολικά 120 έως 150 mg/kg κατά την διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας με ρετινοειδή είναι η αποφυγή των ανεπιθύμητων ενεργειών, οι οποίες είναι συχνότερες σε γυναίκες που κυοφορούν. Η ισοτρετινοίνη έχει τερατογόνο δράση στο έμβρυο, συνεπώς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που λαμβάνουν το φάρμακο θα πρέπει και να αποκλείσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο κύησης καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Άλλες ανεπιθύμητες αλλά λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι η ξηρότητα προσώπου και χειλέων, που παρατηρείται σχεδόν σε όλη την διάρκεια της θεραπείας. Πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση, με την εικόνα και την υφή του δέρματος να αποκαθίστανται άμεσα μετά τη διακοπή της θεραπείας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εφόσον η ξηρότητα επεκτείνεται στη ρινική κοιλότητα, δεν αποκλείεται να προκληθούν ρινορραγίες. Ο έλεγχος λιπιδίων ορού πρέπει να διενεργείται έγκαιρα, καθώς ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν υπερτρυγλυκεριδιαμία. Η κατάσταση αυτή ελέγχεται με την ελάττωση κατανάλωσης λιπαρών φαγητών και οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και με διακοπή του καπνίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Ποια η διαδικασία της ορμονοθεραπείας;

Σε ορμονοθεραπεία υποβάλλονται γυναίκες με σημεία υπερανδρογονισμού όπως διαταραχές της έμμηνου ρύσεως, δασυτριχισμό ή ανδρογενετική αλωπεκία με συνοδό ακμή. Επίσης γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ή άλλη ενδοκρινολογική κατάσταση καθώς και γυναίκες που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες από του στόματος θεραπείες, θεωρούνται κατάλληλες υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας.

Είναι αποτελεσματική η θεραπεία ακμής με ND-Yag laser;

Το NDYag laser είναι ένας τύπος λέιζερ του οποίου η δέσμη φωτός απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη του αίματος. Στην ήπια ως μέτριου βαθμού ακμή οι περιοχές φλεγμονής χαρακτηρίζονται από αυξημένη αιματική ροή. Η ενέργεια που παράγει διεισδύει το δέρμα, φτάνοντας το απαιτούμενο βάθος και επιλεκτικά καταστρέφει τους διεγερμένους τριχοσμηγματογόνους αδένες.

Ποιο είναι το κόστος – τιμή της θεραπείας; Πόσο κοστίζει;

Το κόστος εξαρτάται από τη μέθοδο της θεραπείας που επιλέγεται, από την έκταση της βλάβης και από τον απαιτούμενο αριθμό συνεδριών. Μετά από ενδελεχή εξέταση κάθε περιστατικού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται στις δικές σας ανάγκες.

Σημάδια από ακμή – Πώς φεύγουν;

Τα σημάδια ακμής μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι απαραίτητη για να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή μέθοδος, με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς. Ανάλογα με την έκταση και τα σημεία της βλάβης, μπορεί να προταθεί κάποια κρέμα για σημάδια ακμής, συνήθως αναπλαστική, ή η εφαρμογή κάποιας ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας, με στόχο πρωτίστως την απολέπιση και τη λείανση του δέρματος, και στη συνέχεια την βελτίωση της όψης του.

Η επιλογή μιας κλινικής με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση όλων των ειδών ακμής, διασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με διάρκεια και, πρωτίστως, ασφάλεια για εσάς και το δέρμα σας.