H κλινική εικόνα του έρπητα είναι χαρακτηριστική, με φυσαλίδες (μικρές φουσκάλες) να εμφανίζονται πάνω σε ερυθηματώδη βάση. Μπορεί ωστόσο να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, καθιστώντας πολλές φορές δύσκολη τη διάγνωση. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να εμφανίσει σημαντική ομοιότητα με άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και δερματοπάθειες, όπως η θηλακίτιδα, ή το έκζεμα.
Η πρωτογενής λοίμωξη συνήθως έχει βαρύτερη εικόνα και είναι πιο εκτεταμένη σε σχέση αυτής των υποτροπών και συνοδεύεται συνήθως πέραν των δερματικών εκδηλώσεων, με συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, δυσουρία, βουβωνική λεμφαδενοπάθεια αλλά και πυρετική κίνηση. Το επεισόδιο της πρωτογενούς λοίμωξης έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με αυτή των υποτροπών, όπου οι φυσαλίδες ρήγνυνται σχηματίζοντας διαβρώσεις και έλκη. Τα έλκη συνήθως επουλώνονται χωρίς να δημιουργούνται ουλές και σημάδια.
Τα επεισόδια των υποτροπών μπορεί να είναι συχνά ή όχι ανάλογα με την ανοσοεπάρκεια του ασθενούς. Η πρόβλεψη όσον αφορά το κατά πόσο κάποιος ασθενής θα εμφανίσει πολλαπλές υποτροπές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Κατά κανόνα, οι υποτροπές έχουν ηπιότερα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην γίνονται πάντα αντιληπτές.
Η διάρκεια κάθε επόμενου επεισοδίου είναι αισθητά μικρότερη σε σύγκριση με την πρωτογενή λοίμωξη. Μέσα σε διάστημα 3 – 4 ημερών ξεκινά ο σχηματισμός ξερών εφελκίδων, οι οποίες και σηματοδοτούν την έναρξη της επούλωσης. Έως ότου ολοκληρωθεί το στάδιο της ύφεσης, το δέρμα μπορεί να εμφανίσει υπερμελάγχρωση, υπομελάγχρωση ή ήπια ουλοποίηση, οι οποίες ωστόσο είναι παροδικές.
Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με διάφορες μεθόδους. Έως και σήμερα δεν υπάρχει κάποια τυπική εξέταση η οποία μπορεί να προσφέρει απόλυτα ακριβή αποτελέσματα σε περιόδους κατά τις οποίες ο ιός δεν είναι σε έξαρση. Η καλλιέργεια είναι μια εξέταση με υψηλή ειδικότητα (αξιοπιστία όσον αφορά τη μη διάγνωση ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων) αλλά χαμηλή ευαισθησία.
Η καλλιέργεια επίσης απαιτεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την λήψη των αποτελεσμάτων. Ο άμεσος ανοσοφθορισμός είναι ταχύτερος από τη καλλιέργεια με μεγάλη ειδικότητα αλλά επίσης με χαμηλή ευαισθησία. Τέλος, η ανίχνευση αντισωμάτων έναντι της γλυκοπρωτεΐνης G στον ορό του ασθενούς είναι μια εξέταση με αρκετά μεγάλη ειδικότητα και ευαισθησία, η οποία και συχνά προτιμάται έναντι των άλλων μεθόδων.
Επικοινωνήστε μαζί μας, συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο