Λίγα λόγια για την ψωρίαση στα νύχια

Η ψωριασική ονυχία (ψωρίαση νυχιών χεριών και ποδιού) είναι μία πάθηση που παρατηρείται στο 50% περίπου των ασθενών με κλασική ψωρίαση. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ριζικές αλλαγές στην μήτρα και την κοίτη του νυχιού. Μπορεί να πλήξει κάθε άνθρωπο, οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου. Η ασθένεια είναι μη μεταδοτική και αυτοάνοση.

Ψωρίαση νυχιών άνω & κάτω άκρων: Αίτια

Οι αιτίες εμφάνισης της ψωρίασης νυχιών σχετίζονται με γενετικούς, ανοσολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος, με αίτια ανάμεσα σε άλλα, το ψυχολογικό σοκ, συγκεκριμένα φάρμακα ή μολύνσεις.

Έκδηλος είναι ο ψυχολογικός παράγοντας και αντίκτυπος, με σχεδόν όλους τους ασθενείς να δηλώνουν ότι η ψωρίαση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, αφού σε σχέση με τις άλλες μορφές ψωρίασης, επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα της ζωής τους και η αισθητική τους εικόνα.

Βασικά χαρακτηριστικά της πάθησης

Η ονυχόλυση αποτελεί την πιο χαρακτηριστική κλινική εκδήλωση της ψωρίασης στα νύχια. Άλλες είναι τα βοθρία των νυχιών, η λευκονυχία, η τραχυωνυχία. Η μορφή εκδήλωσης της ψωρίασης στα νύχια των χεριών και στα νύχια των ποδιών διαφέρει.

Ποσοστά ψωρίασης στα νύχια των χεριών: 27%
Ποσοστά ψωρίασης στα νύχια των ποδιών: 16%
Και στα δύο: 57%

Συμπτώματα ψωρίασης νυχιών

  • Αποχρωματισμός στα νύχια που φαίνεται έντονος κάτω από την επιφάνεια των νυχιών
  • Εμφάνιση μικρών τρυπών στην επιφάνεια του νυχιού
  • Λευκονυχία
  • Υπερβολική πάχυνση του εσωτερικού δέρματος που οδηγεί σε απώλεια νυχιού
  • Ονυχόλυση
  • Ερυθρότητα
  • Αρθρίτιδα δαχτύλων

Αντιμετώπιση ψωρίασης νυχιών

Η επιλογή της βέλτιστης θεραπείας στους ασθενείς με ψωρίαση στα νύχια των άνω και των κάτω άκρων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η προτεινόμενη αντιμετώπιση -ανάλογα με τον ασθενή κάθε φορά- στοχεύει στην βελτίωση της εμφάνισης των νυχιών. Η θεραπεία με τοπικούς παράγοντες ,όπως κορτικοστεροειδή, παράγωγα βιταμίνης D ,ταζαροτένη είναι πολύμηνη, προϋποθέτει μεγάλη συμμόρφωση του ασθενούς και τα αποτελέσματα ποικίλουν. Συστηματικές θεραπείες βελτιώνουν την εικόνα σε μεγαλύτερο ποσοστό όπως η μεθοτρεξάτη,κυκλοσπορίνη και βιολογικοί παράγοντες.Νέοι βιολογικοί παράγοντες έχουν κυκλοφορήσει τελευταία με πολύ καλά αποτελέσματα και με πολύ καλό προφίλ ασφάλειας.

Ονυχόλυση και αποκατάσταση

Η ονυχόλυση είναι μία από τις πιο κοινές αλλοιώσεις της ψωρίασης στα νύχια και αφορά την αποκόλληση της ονυχιαίας πλάκας από την κοίτη της. Η απώλεια του νυχιού ξεκινάει από την άκρη του και προχωράει προς τη βάση του. Εκτός από τη ψωρίαση, το νύχι μπορεί να έχει υποστεί λοίμωξη, τραυματισμούς ή παθήσεις του συνδετικού ιστού. Η θεραπεία της ονυχόλυσης με δέσμη φωτός laser είναι πολύ αποτελεσματική.

Κλείστε ραντεβού σήμερα στο Forever Skin Laser Dermatology – Gynecology για υψηλού επιπέδου αντιμετώπιση της ψωρίασης στα νύχια.