X
Logo

Ακράτεια Ούρων: Πώς αντιμετωπίζεται & ποιος ο ρόλος του Γυναικείου Κόλπου;

Η Ακράτεια Ούρων αποτελεί την ακούσια απώλεια ούρων και αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Η δομή του ουροποιητικού συστήματος αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Η παραγωγή των ούρων γίνεται στους νεφρούς, τον αριστερό και τον δεξιό. Οι ουρητήρες, η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα έχουν ως λειτουργία την αποβολή τους. Η ακράτεια ούρων ταξινομείται ως εξής:
  • Ακράτεια ούρων από προσπάθεια: Η αύξηση της πίεσης στην κοιλιά λόγω φυσιολογικών αντιδράσεων όπως βήχας, έντονο γέλιο ή άρση βάρους.
  • Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου: Απότομη και έντονη ανάγκη για ούρηση π.χ. κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Μικτού τύπου: Παρουσιάζονται συμπτώματα από τους δύο παραπάνω τύπους.
  • Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση: Στην περίπτωση αυτή η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς.
Είναι σημαντικό η παθολογία αυτή να μην αποτελεί ταμπού ή αιτία ντροπής του ασθενούς, γιατί επηρεάζει την καθημερινότητά του και την ποιότητα της ζωής του.  

Πώς αντιμετωπίζεται;

  Κάθε προτεινόμενη μέθοδος είναι διαφορετική ανάλογα με τα συμπτώματα, την έντασή τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Σε ένα πολύ αρχικό στάδιο προτείνονται οι ασκήσεις Kegel. Αν η ασθενής βρίσκεται μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να της χορηγηθούν οιστρογόνα με τη μορφή φαρμακευτικής αγωγής. Μια ελάχιστα επεμβατική και αποτελεσματική μέθοδος που εφαρμόζει η σύγχρονη ιατρική είναι το erbium Laser.  

Πώς λειτουργεί;

  Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου από τα βαθύτερα στρώματα του κόλπου και έτσι επιτυγχάνεται η αύξηση της ελαστικότητας και η τοπική οιστρογόνωση του κόλπου, βελτιώνοντας τη λειτουργία των νευρικών πλεγμάτων του. Η θεραπεία αυτή απαιτεί συνήθως 2-3 συνεδρίες, ανάλογα με την περίπτωση. Μετά το laser ο γιατρός χρησιμοποιεί το ενέσιμο διάλυμα PRP, που είναι ορός πλάσματος αίματος της ασθενούς, εμπλουτισμένος και με ενεργοποιημένα αιμοπετάλια ως πολυδύναμα κύτταρα. Η ανανέωση αυτή του επιθηλίου, χάρη στις τεχνικές αυτές, αποκαθιστά τις αιμάτινες και νευρικές δομές του κόλπου και έτσι ο ασθενής βλέπει μεγάλη διαφορά όσον αφορά την ακράτεια της ούρησης.  

Η πολυπλοκότητα του γυναικείου κόλπου και οι θεραπείες Αναζωογόνησης

  Στον γυναικείο κόλπο συνυπάρχουν όργανα που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, του συστήματος αναπαραγωγής και του πεπτικού συστήματος. Πολλές φορές για διάφορους λόγους μπορεί να δημιουργηθεί χαλάρωση, ατροφία, φλεγμονές και διάφορες άλλες παθολογίες που απαιτούν Αναζωογόνηση Κόλπου.  

Ποιες είναι οι αιτίες αυτές;

  Ο τοκετός, η παχυσαρκία, η ηλικία μετά τα 35 έτη, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν τις παραπάνω παθολογίες, δημιουργώντας προβλήματα κατά τη σεξουαλική επαφή, την ούρηση, τα υγρά ή το Ph της ασθενούς. Σημαντικοί είναι και οι αισθητικοί λόγοι και γι’ αυτό πολλές γυναίκες επιλέγουν την Αυξητική των Μεγάλων Χειλέων ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο νεανικό και σφριγηλό. Για τις περιπτώσεις αυτές θα μιλήσουμε παρακάτω και θα αναλύσουμε τις πιο σύγχρονες τεχνικές Αναζωογόνησης Κόλπου. Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούν να αποκαταστήσουν οι τεχνικές αυτές είναι να ενισχύσουν τους φυσικούς μηχανισμούς παραγωγής των στοιχείων του κόλπου καθώς λόγω της ηλικίας το κολλαγόνο, το νερό από τα βαθύτερα στρώματα του χόριου, τα αγγεία και τα μικρά νευρίδια του δέρματος των γεννητικών ιστών υφίστανται αλλοιώσεις ή μειώνονται. Πιο συγκεκριμένα το Erbium Renovalaser φτάνει στο βάθος των ιστών βοηθώντας στην παραγωγή κολλαγόνου, xαρίζοντας ενυδάτωση και ελαστικότητα. Το νεοσύστατο κολλαγόνο χρησιμοποιείται για: α) Ενίσχυση της μέσης μοίρας της ουρήθρας β) Τη χρήση του κυκλοτερούς laser, Intimalase για τη σύσφιξη του κόλπου σε περιπτώσεις χαλάρωσης και ατονίας γ) Την ξηρότητα και την ατροφία που προκαλούν πόνο στην επαφή και καυσαλγία. Μεμονωμένα ή παράλληλα με τη θεραπεία laser μπορείτε να εφαρμόσετε και ενέσιμες θεραπείες.  

Υαλουρονικό οξύ μέσου μοριακού βάρους ΗΑ

  Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπεία που πραγματοποιείται τοπική αναισθησία με αλοιφή. Το νερό προσελκύεται από τα βαθύτερα στρώματα του χορίου της επιδερμίδας του κόλπου, αναζωογονώντας έτσι την περιοχή και βελτιώνοντας τη σεξουαλική επαφή.  

Ενέσιμη θεραπεία PRP

  Η PRP αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία (με ποσοστό που φτάνει το 90%) καθώς τα νέα αγγεία και νεύρα παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό χαρίζοντας σφριγηλότητα και νεανική αισθητική. Οι τρεις παραπάνω θεραπείες συνδυαστικά φέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αναζωογόνηση κόλπου.  

Αναζωογόνηση κόλπου και για την ανάπλαση μεγάλων χειλέων

  Παράλληλα με τη διαδικασία αυτή μπορείτε να κάνετε και ανάπλαση των μεγάλων χειλέων με PRP και έγχυση υαλουρονικού οξέος. Και οι δύο θεραπείες ανήκουν στις μη επεμβατικές τεχνικές ενώ χρειάζονται μόνο λίγη ώρα με γρήγορη επάνοδο της ασθενούς στην καθημερινότητα. Συνδυαστικά με την ανάπλαση μεγάλων χειλέων μπορείτε να ενισχύσετε το σημείο G με την επαναστατική μέθοδο G spot amplification. Η διαδικασία έχει ως εξής: Κατόπιν τοπικής αναισθησίας πραγματοποιείται ένεση 3-4 ml με PRP στο σημείο G, στην ευρύτερη περιοχή του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος, όπισθεν της ουρήθρας που νεαροποιεί το επιθήλιο και αυξάνει την οργασμικότητα .Η τεχνική αυτή είναι πιο ανώδυνη, πιο αποτελεσματική και πιο οικονομική συγκριτικά με την ένεση π.χ 2 ml υαλουρονικού και χωρίς να επιφέρει παρενέργειες από την ουρήθρα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έγκυρες μελέτες ανεβάζει και τη libido περίπου στο 40% των ασθενών. Τέλος, τοποθετείται ταμπόν για τέσσερις ώρες περίπου. Με αυτό τον εύκολο, γρήγορο και ανώδυνο τρόπο θα τονώσετε την απόλαυση της σεξουαλικής σας ζωή. Για περισσότερες πληροφορίες ή ατομικό ραντεβού, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας.